Over Jeroen & Naath


Eerst maar even het beestje bij de naam.

Naath is geregistreerd GZ-psycholoog, orthopedagoog, regiebehandelaar, mindfulness- en hartcoherentie- juf.

Jeroen is opgeleid tot (intuïtief) coach en werkt systemisch, maar ook met Voice Dialogue, Reiki en nog veel meer. Naath noemt hem ook wel ‘Keukentafelpsycholoog’. Waarschuwing vooraf: hij voelt als jij binnenkomt (ook via beeldscherm!) al waar je voor komt. Ook als jij het zelf nog niet eens weet. (True story, vraag maar aan al onze Vrienden!)

We ‘doen’ niet aan diagnoses en vergoede zorg. Dit maakt dat we niet vastzitten aan vaste protocollen of behandelmethoden, maar kunnen doen wat bij jou past én kunnen beginnen met wat voor jou het best en snelst werkt. Veel fijner.

 

 

Jeroen over Naath

Hey, hoi, Jeroen hier. Aangenaam. Ik stel Naath graag even aan je voor!

Begroet je je lezer nog steeds op een website, of is dat ook iets uit de jaren 90? Ach, maakt ook niet uit. Wat echt belangrijk is, is dat Naath en ik dezelfde passie delen voor het helpen van anderen. Samen bouwen we aan de mooiste vriendengroep van Nederland. Maar voordat we daar dieper op ingaan, stel ik dus graag Naath even voor.

Want Naath is zo’n beetje alles wat je zoekt in een vriendin: creatief, behulpzaam, ontwapenend, puur, echt, waarnemend, energiek, liefdevol, praktisch en soms een tikkeltje tegenstrijdig. Ze is er altijd, honderd procent echt, zelfs als dat niet zo lijkt. Als er iemand is die alles laat zien, horen en voelen, dan is het wel Naath. Haar levenservaring is bijna tastbaar, en ze gebruikt het. En ja, soms worstelt ze ermee. Ze is een vat vol tegenstellingen en juist daardoor zo puur.

Voor mij is ze pure liefde, maar dat is geworteld in echte vriendschap. Alles aan haar is authentiek, geen greintje nep. Ze schreeuwt vanuit passie, energie, frustratie, plezier en blijdschap, en ze is stil vanuit verbazing, ontroering, liefde en nabijheid. Wat ik als mens nodig heb, vind ik in haar vriendschap. Ze is in staat om het beste in anderen naar boven te halen. Om situaties op een ontwapenende manier te bekijken en een vastzittende blik los te maken, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen. Onze humor is een belangrijke ‘steen der verbinding’, van pure zelfspot tot gortdroge oneliners, we lachen om alles van elkaar en met elkaar. Simpeler wordt het niet, want alles zit in haar.

Liefs, Jeroen

 

 

Naath over Jeroen

Nathalie hier, maar je mag me gewoon Naath noemen hoor – bekt lekkerder. Jeroen heeft mij gevraagd hem ook even aan jullie voor te stellen. Doe ik met Liefde. Uiteraard.

De levens van Jeroen en mij kwamen op een manier samen die alleen het lot kan verklaren, en sindsdien zijn we elkaars steun en toeverlaat. Samen zijn we bezig met het opbouwen van de grootste vriendengroep van Nederland. Voordat ik daarover begin, stel ik Jeroen even aan je voor.

Want als je Jeroen naast je hebt staan, heb je goud in handen. Hij is er altijd, of je nu behoefte hebt aan een luisterend oor, uitgebreid advies, of een flinke schop onder je kont. Hij voelt veilig en mensen vertellen hem snel hun grootste geheimen. Zijn luistervermogen is ongeëvenaard, onvoorwaardelijk, oprecht en oprecht geïnteresseerd. Hij weet ontzettend veel en kan ontzettend veel, of het nu gaat om bowlen, darten, een huis verbouwen of iets repareren. Hij leert snel en vindt alles interessant.

Als Jeroen een vraag stelt, zit er nooit een addertje onder het gras; hij heeft geen verborgen agenda’s. Hij is eerlijk en wil ook echt een antwoord. Hij doorziet gemakkelijk wanneer je ergens omheen draait en stelt dan de vraag: “Wat wil je nou ècht zeggen?” Hij maakt alles, maar dan ook alles, weer simpel. Jeroen oordeelt niet, maar blijft naast je staan, klaar om te helpen. Zijn humor is onnavolgbaar en met hem kun je echt lachen. Hij voelt en laat anderen ook (weer) voelen. Ik gun iedereen een Jeroen in hun leven.

Liefs, Naath

 

Onze Tussend’oor-mail in je mailbox? 

 

Ons portret ‘Jeroen voor je neus en Naath in je rug’

~ Door Susanne Kobus ~

Dit zijn twee mensen. Twee échte mensen. Jeroen Kortekaas en Naath Kortekaas – van der Meer. Inderdaad, ze zijn met elkaar getrouwd en vullen elkaar aan – zij gaat eerst hard, hij gaat eerst hart. Bovenal: hand in hand door het leven en honderd procent toegewijd aan het bieden van een plek. Aan het zijn van een plek.

Voor de mens die even wil zijn. De mens die het wel anders zou willen, maar achter de eigen staart blijft aanlopen.

Hete brij

Een broertje dood aan zoete broodjes, wollig taalgebruik en hete brij. Draai je eromheen, dan zie je direct aan de ogen van Jeroen dat we dat dus niet gaan doen. Want Jeroen weet: in de brij zitten de antwoorden niet. Als je denkt weg te komen met een comfortabel antwoord, is daar de volgende vraag. Die vraag die linea recta naar de kern koerst en de brij even laat kraken.

Simpel maken wat groot leek

Je krijgt hiermee Jeroen voor je neus en Naath in je rug. Het priemende röntgenapparaat en de veilige bedding. En vanuit die veilige bedding komt dan de reflecterende vraag die ineens simpel maakt, wat te groot leek. Nathalie heeft het talent om te aanschouwen, heel goed te luisteren en dan op het juiste moment te prikkelen met zo’n vraag. De vraag die jou zelf de eerste kleine stap in de goede richting laat formuleren.

Het observeren zit in haar systeem, na haar studie Orthopedagogiek en vervolgopleiding tot GZ-psycholoog is ze jarenlang consulent in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Haar opdracht is keer op keer om als buitenstaander mee te kijken in een groep en te achterhalen wat er nodig is om een knelpunt op te lossen. De kern is altijd: hoe kan het makkelijker? Nóg een extra formuliertje invoeren? Never nooit niet.

Naath is wars van protocolletjes en bureaucratie. Echt mag het zijn graag. Gewoon echt. Mensen die werken met mensen.

Nijmegen en Leiderdorp

Ze groeit op Nijmegen, waar ze boeken van De Vijf met een aantal vriendjes naspeelt in het bos. Ziet zichzelf als adrenalinejunkie en zoekt dan ook graag het avontuur op. Karakteristiek zijn haar armen, helemaal bedekt met kleurige tatoeages.

Op honderdzesentwintig kilometer afstand groeit Jeroen op, in Leiderdorp. Een jongen met een groot rechtvaardigheidsgevoel, op het voetbalveld en op straat. In de categorie ‘kom niet aan mijn broer’. Waar Naath vooral jongens als vrienden heeft, trekt Jeroen juist naar de meisjes toe – die onderlinge relaties gaan meer op gevoel, dat past bij hem.

Eerlijkheid

Vanuit een grote interesse in het menselijk lichaam start hij met de opleiding tot röntgenlaborant en legt de eed af: alle inhoudelijke informatie die jou onder ogen komt, is vertrouwelijk en mag absoluut niet met derden besproken worden. Het brengt Jeroen in een enorme spagaat. Op de röntgenfoto van de vader van zijn beste vriend ziet hij onheilspellende details, maar op de vragen van familie en vrienden kan en mag hij niet antwoorden. Het raakt hem diep dat hij een van zijn belangrijkste waarden ‘eerlijkheid’ nu niet kan laten zien en hij neemt afstand, zodat de vragen hem niet meer bereiken.

Uiteindelijk stopt hij zelfs met de opleiding. Met pijn in zijn hart, dat wel.

Jeroen vervolgt zijn loopbaan als leidinggevende bij verschillende organisaties en weet dan: dit is niet mijn plek. Hij is sterk in het bouwen van een team, niet in het halen van resultaten en het uitdragen van beleid waar hij niet achter staat.

Van magnetisch veld tot samensmelting

Een magnetisch veld brengt deze twee echte mensen in 2016 bij elkaar. Beiden hebben al een leven opgebouwd en hebben opgroeiende kinderen. Het begint subtiel – de eerste ontmoeting is bij een groot event in 2015. Naath is daar spreker en vertelt over haar bijzondere ontmoeting in Engeland met de bassist van U2.

Een samensmelting blijkt uiteindelijk onvermijdelijk en na de nodige hobbels ontstaat er een nieuw gezamenlijk nest in Leiderdorp. Een warm nest, ingelijst met muziek. Metallica en Muse zijn favoriet en worden aangevuld met allerlei andere muziekstijlen.

Met een knipoog kijken ze terug naar het muziekbandje wat vroeger bij supermarkt Digros gedraaid werd – de plek waar ze, zonder elkaar toen te hebben opgemerkt, ooit tegelijkertijd een bijbaantje hadden. Jeroen als koning van de winkelwagentjes, Naath tikte de bedragen in op de kassa.

Gewone mensen met een gewone keukentafel

Naast de liefdesrelatie worden de twee ook een ijzersterk duo binnen Kwartjes. Individueel, in kleine of grotere groepen begeleiden ze mensen in het doorbreken van gewoontes. Op een ontwapenende manier als koppel, waarbij je direct herkenning ervaart.

Jeroen en Naath zijn, zoals iedereen, mensen met een verhaal en historie. Twee mensen die hun pad gelopen hebben en heel goed aanvoelen wat zij zélf in de kern nodig hebben en van daaruit aan anderen te geven hebben.

Gewone mensen met een gewone keukentafel. Waar de stoelen heel kleurig zijn, dat wel. En waar gewoon een muis door de tuin loopt tijdens het gesprek. Waar gelachen wordt, waar het uitgesproken wordt als iets even ongemakkelijk voelt. En dat het daarna meteen niet meer ongemakkelijk is.

Waar een collectief gevoel van toewijding hangt, een gevoel van welkom. Welkom aan jou, aan je brij en aan je kern. Een welkom zonder houdbaarheidsdatum, hier mag je altijd terugkeren. Ze zijn er gewoon. Punt.

 

Onze Tussend'oor-mail ontvangen?